My New Toys, :)

Action Script3

(just for self documentation)

Notice how it differs from ActionScript 2, onRelease, onEnterFrame stuff.

Anyway, I’ll tinker with this for next couple days, because it could be published as androidApps.apk via Adobe Air, for iOS too.

var vx:Number = 17;
var vy:Number = 3;
var jalan:Boolean = false;
var batasDrag:Rectangle = new Rectangle(0,0,stage.stageWidth,stage.stageHeight);
addEventListener(Event.ENTER_FRAME, utama);
/* Touch and Drag Event*/
Multitouch.inputMode = MultitouchInputMode.TOUCH_POINT;
kotak.addEventListener(TouchEvent.TOUCH_BEGIN, tekanKotak);
kotak.addEventListener(TouchEvent.TOUCH_END, lepasKotak);
tbStart.addEventListener(TouchEvent.TOUCH_TAP, toggleStart);
function utama(evtObj :Event):void
{
info.text = ‘hallo’;
if (jalan)
{
//kotak.y = 156.9;
kotak.x +=  vx;
kotak.y +=  vy;
info.text = “vx = ” + String(vx);
info.appendText(“nvy = ” + String(vy));
if (((kotak.x+kotak.width) >= stage.stageWidth) ||(kotak.x<0))
{
vx *=  -1;
}
if (((kotak.y+kotak.height) >= stage.stageHeight) ||(kotak.y<0))
{
vy *=  -1;
}

}
}
function toggleStart(event:TouchEvent):void
{
jalan = ! jalan;
}
function tekanKotak(event:TouchEvent):void
{
event.target.startTouchDrag(event.touchPointID, false, batasDrag);
jalan = false;
//kecepatan.text = “0”;
}
function lepasKotak(event:TouchEvent):void
{
event.target.stopTouchDrag(event.touchPointID);
jalan = true;
}

/*tbStart.addEventListener(MouseEvent.CLICK,tbStartRelease);
function tbStartRelease(event:MouseEvent):void
{
jalan = ! jalan;
}
*/


Enable SMS Forwarding between iOS 8.1 and Yosemite

No code’s shown on Mac?

Me too. 
I have this solution after googling  DuckDuckGoing. 
here the excerpt 
I’ve found a solution on another forum and it worked for me:
Try this: Go to your iPhone Messages settings and turn off iMessages and turn it on again. Then go to the iMessages Settings on your Mac and do the same. After that it worked for me. Also make sure to activate your telephone number in the iMessages settings on your Mac.

and yeah, it works, 🙂

Keynote on Linux

No, there’s no native iWork on my Debian Sid.

It has done via iCloud Drive and iCloud Keynote.

My keynote, wrote it using my old OS X Maverick (or maybe even when my MacBook is still using Lion or Snow Leopard, I forgot), can be accessed via Chrome browser.

Stuck on “Upgrading” iCloud Drive

Well, nothing we can do about it.

But, just remember that sometime the process time on apple based device (and others platform as well) didn’t as reliable.

The “1 minute remaining” installation message that took 2 hours to finish.

The Mail app sending message that tell “34 minute remaining” but actually it’s sent and we got bewildered when receiving reply of our message that “didn’t” sent yet.  

So, be patient, 🙂

You could soft reset it, power-off and then turn it on again, or another reset, press home button and power button at same time until the device turned off and boot by itself.

Got some solution from discussions.apple.com, flip the airplane switch to on, it’ll gave the error message, flip it to off again, and all is well, the iCloud drive status is on. Weird, not pretty solution, but worked, so no problem for me.

But that won’t guarantee the problem is solved for everyone, 🙂

Some succeed by using it and some didn’t.

The alternative is, again, be patient, 🙂

Crazy wifi.id Hotspot Corner Speed

Bagaimana kecepatan di wifi.id? Pake speedy instan? 

I’m using intel voucher and what the…  
The 10 Mbps speed is reached, 
wow. 
I upgraded my Garage Band, all iWorks suite (Page, Numbers, Keynote), iMovie, and others (that means download almost 5GB data), and it done under 15 minutes, heheh…
Pake Windows 8.1 di  virtual machine pun masih ok, download hampir 1 giga update-an pun gak sampe 15 menit.
Agak beda dengan Ubuntu Virtual Machine, saat download update hanya mencapai 3Mbps, but, have been deal with 512Kbps before, it’s still crazy speed.
Here’s some screenshot

Coherence on Ubuntu 14.04

When entering Coherence mode in my Ubuntu 14.04 virtual machines, using unity desktop, it asked to disable display visual effects in the virtual machine. 
After DuckDuckGo-ing, it happened that not just the visual effect that must be disabled, but entire unity desktop and have to add gnome-session flshback, 🙁 
Anyway, the coherence is not what I expect.
Top panel still there, bottom panel is still present
It is the same gnome with OS X background, so I back to Unity again, no coherence mode. It’s okay. 🙂

The Safer Ubuntu

Usually, UNIX-like have weakness (at least that what I though) on password changing. Take the OS X, by default we don’t have root password, but we could just $sudo su and then #passwd and tadaa…, we have super users password, we are super user.

but take a look at my ubuntu terminal

nugroho@ubuntu:~$ passwd
Changing password for nugroho.
(current) UNIX password:
Enter new UNIX password:
Retype new UNIX password:
Bad: new and old password are too similar
Enter new UNIX password:
Retype new UNIX password:
passwd: password updated successfully
nugroho@ubuntu:~$ passwd
Changing password for nugroho.
(current) UNIX password:
Enter new UNIX password:
Retype new UNIX password:
Sorry, passwords do not match
passwd: Authentication token manipulation error
passwd: password unchanged
nugroho@ubuntu:~$
nugroho@ubuntu:~$ passwd
Changing password for nugroho.
(current) UNIX password:
Enter new UNIX password:
Retype new UNIX password:
passwd: password updated successfully
nugroho@ubuntu:~$

.

Finally, Ubuntu 4.10 on Parallels Desktop

Express installs make Parallels Tool installed by default.

It created some problem
Problem warning at first boot
No desktop at all, just plain background, no top bar nor side unity menu

It can be solved with this

enter commandline mode using fn-ctrl-option-f1
enter username and password
type commad below
$ cd /etc/X11
$ ls (there should be file named xorg.conf.XXXXXXXX )
$ sudo mv xorg.conf.XXXXXXXX /usr/share/X11/xorg.conf.d/xorg.conf
$ export DISPLAY=:0
$ gsettings reset org.compiz.core:/org/compiz/profiles/unity/plugins/core/ active-plugins

now reboot using $ sudo init 6

yup, the top bar is there, also side Unity bar, but

the desktop is blank, if apps launched it’ll covered with that black veil, the apps is there but there is no way we can look or access it.

so
go to commandline mode again using ctrl-option-fn-f1
enter username and password
on menu, “choose reinstall parallel tools”
type this command
$ cd /media/nugroho/Parallels Tools/
$ sudo ./install
on choice whether we want to reinstall or remove, choose remove
after it done reboot using $ sudo init 6
after login, go back to commandline mode
$ cd /media/nugroho/Parallels Tools/
$ sudo ./install
this time choose install (it does autmatically anyway, 🙂 )
after done choose reboot
done

The desktop is normal again, as normal a particular 14.10 as to be 🙂

The fact is, I write this post using firefox on Ubuntu 14.10, pasting it from note on my Macbook Air running OS X Mavericks.

The image too, using shared files between host and guess

 

Chaotic OS WeekEnd

It happened because of parallel desktop,  
on my Macbook Air with OS XMavericks. 
We know, it have good relationship with Windows, so installing 7 or even 8.1 is breeze. 
But, how about linux? well, not so 

First I used the traditional established method, at least by Parallels. Ubuntu we go, download its compressed pre-cooked package about 1.6GB. 
It works, flawless, but it 13.04, an unsupported distro, no update, in fact the source list have to be modified to oldrelease to be able to got ‘update’. 
And the user name is Parallels, 🙁
(no problem actually, just do this:
$sudo adduser aravir
$sudo usermod -aG sudo aravir
$sudo init 6
login with aravir
$sudo userdel parallels 
and all was well)
The problem arise after ‘update’ using oldrelease repo, suddenly the display went blank, oh my…
So, without think further, delete it. 
Download the 14.04, install it, hey, Parallels recognise it, help the process using express install.
And, after installation finished, restat to boot for first time, the display went blank. Or it doesn’t ‘went’ blank, but it’s blank from the start, who know.
Tired with ubuntu, Install Debian, because it’s way more stable than ubuntu (at least that’s what I thought about the distro) my main desktop on my room’s installed with it. Still have the iso, so go with it.
Install it with no problem. And the first boot is promising. But the Gnome won’t all out. It keep using fallback mode (even ) so I suspect there’s something wrong about it. 
Check the setting, tadaa…, that’s it, video memory only at 64, the official-from-parallels-ubuntu have 256. So I change the setting and restart it. No change. So, move this VM image to trash.
Curious, I didn’t configure my 14.04 video memory, maybe that’s culprit of my blank display.
Reinstall 14.04, this time I configured the hardware so it has 256 video memory. 
(…)
firstboot, and…
blank screen, duh…
OK, maybe it’s tinme to use new distro. So I downloaded the top rank distro according to distrowatch.com, linux mint, the cinnamon flavor.
install it,
no luck, jeez…
Hm, maybe I have to use the last package to be able to boot graphically. So i went to another route, net install. This time using Debian.
my average 512kbps connection help a lot, 🙂
after a hour instalation, it finally come to the first boot, and it’s gnome-fallback, ckckck…
another route, net install, but using ubuntu mini.iso.
a hour and half, and then the first boot serving me with the unity like desktop, horay…
but wait, when it go fullscreen, the VM still using its not-widesreen resolution, leaving two black stripe at both edge.
The solution for it’s easy, install parallels tools
$cd /media/{cdroom}
$sudo ./install
done
reboot
and problem solved, 🙂